Υλοποίηση ERASMUS + απο το ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 1ο ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΡΩΝ και την φετινή σχολική χρονιά υλοποιεί πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+. Το σχολείο μας έχει υλοποιήσει επιτυχώς παρόμοια προγράμματα και κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη.

Συγκεκριμένα   το 1ο ΕΠΑΛ Μεγάρων θα μεταβεί στην Κύπρο στις εγκαταστάσεις του φορέα στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου κινητικότητας για το πρόγραμμα Erasmus+ 2017, Δράση ΚΑ1, με κωδ. 2017-1-EL01-KA102-035429 και τίτλο: «Κατάρτιση σε Τεχνικές Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων». Το παρόν σχέδιο αφορά την κινητικότητα σπουδαστών της επαγγελματικής εκπαίδευσης του 1ου ΕΠΑΛ Μεγάρων. Στο σχέδιο θα συμμετάσχουν 15 μαθητές και 2 συνοδοί καθηγητές, οι οποίοι για διάστημα 15 ημερών θα μεταβούν στην Κύπρο. Η ροή θα υλοποιηθεί 01-15/02/2018.

Το πρόγραμμα αφορά τις διαδικασίες ελαχιστοποίησης της ενεργειακής κατανάλωσης για όλο τον κύκλο ζωής των κτιρίων. Η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και η προσαρμογή στο τοπικό κλίμα, καθώς και η ενσωμάτωση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υλικών φιλικών προς το περιβάλλον στο κτίριο, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του Αειφόρου Ενεργειακού Σχεδιασμού των Κτιρίων.

Το πρόγραμμα έχει ΣΚΟΠΟ να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει τους μαθητές στον Αειφόρο Ενεργειακό Σχεδιασμό Κτιρίων οι οποίοι θα κληθούν να συμβάλλουν ενεργά στην άμεση εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ σχετικά με την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το κτίριο αποτελεί ένα σύνθετο ενεργειακό σύστημα, η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του οποίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στην προσπάθεια επίτευξης αύξησης της ενεργειακής απόδοσης ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος μιας χώρας. Ένας από τους βασικού σκοπούς του προγράμματος “Κατάρτιση σε Τεχνικές Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων” είναι να παρουσιάσει στον εκπαιδευόμενο τις κύριες τεχνολογίες μετατροπής των ενεργειακών πηγών (ανανεώσιμων και μη) σε τελική μορφή ενέργειας.

Τα μαθήματα θα διεξάγονται από καταρτισμένους καθηγητές αναφορικά με:

  • Βιοκλιματικό Σχεδιασμό Κτιρίων
  • Βιοκλιματικός σχεδιασμός χώρων εξωτερικού περιβάλλοντος
  • Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Κτιρίων
  • Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων
  • Ποιότητα Θέρμανση και Ψύξη κτιρίων: Συμβατικές και βιοκλιματικές μέθοδοι
  • Αερισμός
  • Eσωτερικού Περιβάλλοντος
  • Ειδικά Θέματα Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων
  • Παραγωγή Eνέργειας
  • Ολοκληρωμένη ενσωμάτωση ΑΠΕ στο σχεδιασμό του κτιρίου
  • Φωτισμός.

Εργαστηριακά μαθήματα τριών (3) ημερών στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις των εργαστηρίων του φορέα υποδοχής από εξαίρετους επαγγελματίες.

Πρακτική άσκηση επτά (7) ημερών με τοποθέτηση στις κάτωθι επιχειρήσεις:

  1. K-ENERGY LTD KARANTONIS: η εταιρία είναι εγγεγραμμένος εταίρος του Οργανισμού KNX στην Κύπρο, ασχολείται έξυπνα συστήματα για μείωση της απώλειας της ενέργειας.
  2. GESOLAR CYPRUS LTD: η εταιρεία ασχολείται με τη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και τους βιοκλιματικούς σχεδιασμούς κτιρίων.
  3. PANARIS & Associates Electrotherm Ltd: έχει ως κύριο αντικείμενο παντός είδους ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
  4. Olympic Engineering & Consulting: ειδικεύεται στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως αυτόνομα φωτοβολταϊκά – υβριδικά συστήματα, διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά, εγκαταστάσεις, σχεδιασμό, μελέτες, τεχνική υποστήριξη, συντηρήσεις φωτοβολταϊκών, ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση – ψύξη, οικονομικός φωτισμός.

Πολιτισμικές δραστηριότητες με επισκέψεις – ξεναγήσεις σε Λάρνακα και Λευκωσία διάρκειας δύο (2) ημερών.